čtvrtek 12. listopadu 2009

Borderlands

Borderlands game online rpg fps shooter logo

Dneska vám budu psát o hře, která je prakticky krabicová střílečka s příběhovým singleplayerem. Jenže jde o to, že Borderlands mají cooperativní multiplayer, se stejný příběhem jako v singlu. Podle mě ta hra byla dělaná pro to, aby se hrála s přáteli přes internet. Je to trochu podobný systém Left 4 Dead, ale zde nemáte žádné počítačem ovládané spoluhráče, když hrajete sami. Online hraní podporuje Gamespy, můžete hrát i přes LAN. Přes hamachi těžko říct, zkoušeli jsme to a byly problémy. Gamespy account je zdarma, tak proč se neregistrovat ?
Děj hry se odehrává na planetě Pandora, kterou před nějakou dobou osídlili kolonisté za účelem získání nerostného bohatství. Přišli na to, že planeta nemá skoro nic z toho, co si mysli, jenom nějaké mizozemské ruiny. Když firmy, které začaly s dolováním na planetě, odletěly, nechaly zde spoustu kriminálníků, kteří byli zaměstnání jako levná pracovní síla a také nějaké jiné kolonisty. Někteří usedlící se nyní snaží najít mimozemské technologie, zatímco jiní se zatím snaží spíš přežít. Někteří kolonisté věří v existenci tzv. Vaultu, o kterém se neví kde přesně existuje, jen že v něm jsou v něm mimozemská tajemství a technnologie. Jednou se k Vaultu dostala skupina lidí, ale byli zničeni nějakou ochrannou silou.
A pak na Pandoru vstupují naši čtyři hratelní hrdinové.
Borderlands mordecai hunter sniper character
Mordecai, alias Hunter (lovec), který je zde aby přišel  na to, co se stalo s Yujinny, člověkem, který je součástí jeho minulosti. Mordecai je sniperská postava, která  mimo sniperek preferuje také revolvery nebo pistole. Jeho speciální schopností je bloodwing, jeho pet který  dokáže létat na nepřátele a způsobovat spoustu zranění.


Roland borderlands fps rpg character soldier crimson order
 Další postavou je Roland, bývalý voják Crimson Lance, který touží po pomstě. Specializuje se na pušky a brokovnice, ale používá jakékoliv zbraně. Jeho speciální schopnost je vyvolání obranného turretu, který střílí na nepřátele.




Lilith siren borderlands character using SMG phasewalk
Třetí postavou je Lilith, žena která je jednou z šesti sirén, které mají nejpředstavitelné schopnosti, nejspíš mimozemskému původu. Ve hře se to prosazuje tak, že Lilith může používat tzv. Phasewalk. Při vstupu do phasewalku způsobí siréna nepřátelům zranění, je na určitý čas neviditelná, pohybuje se extrémně rychle a při výstupu z phasewalku způsobí okolí další zranění. Nejradši používá SMG a elementární zbraně. Na Pandoru přišla, protože se dozvěděla že na ní je další siréna a chce ji najít.

Brick boxing berserk character from borderlands using explosives
Poslední hratelnou postavou je Brick, který je... No, prostě Brick. Nejradši ničí nepřátele svými pěstmi, jeho speciální schopností je Berserk, kdy začne řvát, rychle běhat a boxovat rukama do všech nepřátel. Tehdy jsou jeho pěsti silné jako střelné zbraně. Také se mu během berserku regeneruje HP. Kromě svých pěstí používá rád výbušné zbraně. Na Pandoru ho přivedlo hledání jeho sestry.


Všechny postavy mají tři větve tzv. Talentů, které zlepšují jejich schopnosti, umožňují doplňování nábojů a jiné vymoženosti. Talenty se získávají používáním talent bodů, které se získávají levelováním. Jeden level, jeden talent bod. Maximální level je 50. 50 Talent bodů máte tak akorát na dvě větve talentů.
Borderlands screenshot střílení nějakých monster

Co se mi na této hře velmi líbí je velmi odlišná nestandartní grafika. Ne že by to bylo něco nového, ale ve hrách, ještě k tomu takovýchto komerčních, se příliš nepoužívá. Je to tzv. Cellshading. Mě osobně je cellshading velmi po chuti a má obrovskou výhodu - Vypadá skvěle a není tolik náročný, jako normální grafika. Hra podporuje dokonce rozlišení 320x300 ! No netoužíte si to hned zkusit ?
Po spuštění nové hry se vám pustí (pohužel pro nás, kteří ho viděli několikrát, nezrušitelné) intro, které vám osvětí základy příběhu. Navazuje na to druhá část intra, která ukazuje grafiku hry. Koukněte se na něj sami :



Hudba perfektně sedí, když sem tu kombinaci poprvé viděl, řekl sem si: "Tohle herní scéna fakt potřebovala" .

Po intru si vyberete jednu ze svých postav a vylezete s autobusu. Zde vás uvítá jeden z robotů Claptrap, který vám dá zdarma přístroj, který vám prostě zobrazí ukazatel životů, nábojů, zkušeností apodobně. Systém hry je založen na kombinaci RPG a střílečky - V této hře zabíjením nepřátel získáváte zkušenosti, levelujete a nejenom to ! Také plníte questy, za které dostáváte odměny a exp a postupně se propracováváte příběhem a snažíte se dostat k onomu mystickému Vaultu.
Zabíjením nepřátel můžete také získat peníze, náboje a zbraně. Je zde také spousta krabiček, trezorků, skříní a  boxů ve kterých můžete najít nové zbraně, léčidla, náboje i peníze. Co je zajímavé je to, že se objevují pouze náboje do zbraní, které u sebe máte. Zbraně a různé vybavení si můžete kupovat v automatech které sou rozmístěné různě po Pandoře. Pod vybavením se rozumí štíty, vylepšení granátů a modifikace classu. Granáty můžete vylepšit na "lepivé" granáty, deštníkové granáty, granáty vybuchující při kontaktu s nepřítelem aj. Modifikace classu můžou různě vylepšit schopnosti vaší postavy, například přidávají poškození s určitým typem zbraně. Jsou rozdělené podle postav. Nejvzácnější věcí, kterou můžete najít sou tzv. Artefakty, které zlepšují speciální schopnost vaší postavy.


Hra obsahuje systém vytváření zbraní podobné Diablu, zbraním se vytvářejí náhodně statistiky, názvy, speciální schopnosti, elementy i vzhled. Můžete například najít, mnou oblíbený, typ revolveru Masher, který střílí na střední až velkou vzdálenost více střel jako brokovnice, ale má menší rozptyl. Mimo to třeba i brokovnici, která střílí rakety, ale to jsou jen vzácnější vyjímky.
Boj funguje jako v klasické střílečce, nad nepřáteli ale vidíte jejich štít, HP a level. Nepřátelé s vyšším levelem  než vy budete mít problém zabít, jelikož jim budete ubírat méně hp. Ty o několik levelů výše asi nezabijete.  Můžete se těšit na nejrůznější druhy nepřátel, od klasických banditů s různými puškami, přes řvoucí šílence, kteří na vás běží s ohněm v ruce až po starobylé mimozemské ochránce Pandory.
Budete také používat dvoumístná vozidla, kde jeden řídí a druhý střílí z raketometu nebo kulometu. Nepřátele můžete přejíždět, těšte se také na nepřátelská vozidla která vás určitě nebudou vítat jako přátele.


Kdykoliv budete chtít, můžete postavu kterou hrajete singleplayer vzít do multiplayeru a zpátky. Bude se hrát příběh postavy, která hru založila s tím, že ostatní lidé můžou splnit stejné questy jako host a pokračovat tak v příběhu společně. Přitom se může hráč kdykoliv odpojit a pokračovat v příběhu dál sám nebo s jinou skupinou hráčů. Tento systém je skvělý, nemám k němu výhrady. Navíc, čím více hráčů, tím jsou nepřátelé silnější a tím lepší je úlovek.


Borderlands je vskutku průkopník žánru, pokud ne tvůrce žánru nového, při excelentní kombinaci rpg a střílečky. Je to skvělá multiplayerová i singleplayerová řežba, obsahuje spoustu zbraní a výbavy, možnosti customizace postavy talenty a také disponuje dobrým příběhem. Při dohrání hry je možné hrát Playthrough dvě, kde hrajete hru odznova, ale máte stejnou postavu a nepřátelé začínají od levelu 35, což poskytuje další hodiny a hodiny zábavy (Jako by mě ta hra nedržela už tak příliš dlouho !!).
Dávám této hře 9/10. Uvažoval sem že dám i těch deset, ale zas tak epická ta hra není. Každopádně je to perfektní pařba pro všechny milovníky stříleček a RPG, nezahrát si ji je hřích !

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tvůj blog je něco tak krásného.Tvůj blog je jeden z nejlepších.Nechápu a nemám ráda ty co tvůj blog nemají rády tak jako já.Miluju tvůj blog a budu se snažit ho neopustit a taky ho neopustím.

Pošli to všem svým sb mě taky jestli chceš a krásným blogům taky i když nejsou tvoje sb.Pokud jich pošleš víc jak 9 a 9 se ti vrátí.Pokud to pošleš příjde tvoje tajná láska a dá ti pusu.Pokud to nepošleš nic ti nedá a nakope ti prdel.Posílej do 5 minut od přečtení

Okomentovat